Wilco van Baak doet mee aan de Handbikebattle Wilco van Baak doet mee aan de Handbikebattle

Klantverhalen

Wilco van Baak doet mee aan de Handbikebattle

Op 27 juni 2024 gaat Wilco van Baak een team van Maartenskliniek in Nijmegen meedoen aan de handbikebattle in Oostenrijk. Dat betekent met zijn handbike 20 kilometer omhoog met een stijgingspercentage van 13 tot 14%. Dat doet Wilco met 5 mede patiënten. Het team wordt aangevuld met fysiotherapeuten en artsen van de Maartenskliniek en fietsenmakers. En dat laatste is geen overbodige luxe, want het trainingsritje van Nijmegen naar Arnhem op de dag van het interview eindigt met een lekke band.

“Gelukkig was ik er bijna”, lacht Wilco. “Anders was het wel een heel zwaar ritje geworden.”

Verkocht aan de handbike

Wilco maakt nu ruim 4 jaar gebruik van de handbike. “De eerste keer vond ik het helemaal niks”, vertelt Wilco. “Vroeger zat ik heel veel op de mountainbike, dus dan is zo’n handbike wel even wat anders. Maar vanaf mijn tweede rit op de handbike was ik verkocht”. Inmiddels heeft Wilco een handbike die hij aan zijn rolstoel kan koppelen. “Dan fiets ik bijvoorbeeld met de handbike naar de stad en dan koppel ik m’n rolstoel af om een winkel in te gaan. Zo kan ik heel veel zelfstandig doen en dat is natuurlijk fijn.”

Kapotte broeken

Wilco werd geboren met cerebrale parese (CP), maar tot zijn vierde kon hij redelijk normaal lopen. In de loop van de jaren werd dat steeds minder. “Ik ging steeds meer voorover lopen en m’n knieën schuurden tegen elkaar. Daardoor had ik vaak ontstekingen in m’n knieën. En dat mijn broeken steeds kapotgingen was ook niet echt fijn”, vult Wilco lachend aan.

Grote operatie

Een kniebrace bracht uitkomst voor de pijn in z’n knieën, maar het probleem was daarmee niet verholpen. Wilco kwam terecht bij een orthopeed met het idee dat zijn knie operatief gedraaid zou worden. Maar dat liep anders. De orthopeed van de Maartenskliniek in Nijmegen stelde vast dat een veel grotere operatie nodig was omdat Wilco spasmen in zijn benen en lies had. En dat zou betekenen dat hij op termijn helemaal niet meer zou kunnen lopen.

Wilco: “Maar ook die grote operatie had gevolgen voor de belastbaarheid van mijn benen. Ik mag sinds die operatie alleen nog kleine stukjes lopen, traplopen mag niet meer, dus ons huis moest worden aangepast en ik mocht niet meer mountainbiken. Toen kwam dus de handbike in beeld.”  

Handbraces van OIM Orthopedie

Al snel werd Wilco fanatiek handbiker, tot hij tintelingen in z’n polsen kreeg. Wilco: “Dat bleek het Carpaal Tunnel Syndroom. Daar ben ik aan geopereerd en na die operatie verwees de Maartenskliniek mij naar OIM Orthopedie voor handbraces. Orthopedisch adviseur Roy Rabeling heeft de braces net een beetje aangepast zodat ik er beter mee kan handbiken. Zonder de braces, krijg ik meteen weer last van mijn polsen. En dat kan ik op weg naar de handbikebattle natuurlijk niet gebruiken.”

Een echt team

Sinds begin januari 2024 traint Wilco samen met zijn teamgenoten voor de battle die hij op 27 juni a.s. aangaat. Dat trainen doen ze in en om Nijmegen, waar de groep al een beetje aan een parcours met stijging en daling kan wennen. “Straks in Oostenrijk is het natuurlijk nog wel even wat anders dan de heuvels hier”, blikt Wilco vooruit. “Maar ik merk nu al dat we elkaar stimuleren en echt een team zijn. Heel mooi om dat te ervaren. Ik heb zo veel bewondering voor mijn teamgenoten. Sommigen zijn vanaf hun middel verlamd of dragen een prothese, maar ook zij gaan deze uitdaging aan.”

Eigen handbike

Wilco had gehoopt een eigen handbike voor deze battle te kunnen gebruiken. “De handbike die ik voor het dagelijkse gebruik heb, is niet geschikt voor deze tocht. En voor de deelname moet ik al een flink bedrag bij elkaar sparen, dus zit de aanschaf van een handbike er niet meer in. Nu leen ik er één van de Maartenskliniek. Volgend jaar sla ik de battle dan een keer over om te sparen voor een eigen handbike. Wel ga ik volgend jaar met de handbike meedoen aan de Alpe d’huzes. Dat vind ik ook een heel belangrijk doel.”

Wil je meer weten over de handbikebattle? Kijk dan op Handbikebattle

Wil je Wilco of zijn hele team sponsoren? Dat kan via Maartensmasters (maartensfoundation.nl)

Via zijn Instagram account battle_6_2024 kun je volgen hoe Wilco zich op de Handbikebattle voorbereidt.