Richard Kusters - Collega en beenprothesedrager met osseointegratie Richard Kusters

Klantverhalen

Richard Kusters - Collega en beenprothesedrager met osseointegratie

Ik ga voor meer bekendheid over osseointegratie

Mijn leven veranderde drastisch in juni 2008. Ik kreeg een ongeluk met ons paard, Rado. Hij schrok terwijl hij ingespannen stond voor ons rijtuig en ging ervandoor. Ik werd overreden door het rijtuig en kneusde mijn linkerknie. Mijn rechterbovenbeen verbrijzelde.

Ik kreeg 11 schroeven en een plaat op mijn dijbeen. Na een half jaar zagen de doktoren dat het mis ging, mijn bot stierf af. Na 6 operaties met bottransplantatie besloten de specialisten om mijn been te amputeren. In september 2011 kreeg ik een transfemorale amputatie en moest ik mijn leven opnieuw inrichten.

Ik kwam in aanraking met de instrumentmakers van OIM Orthopedie en was onder de indruk van hun kennis, ervaring en de kwaliteit van hun diensten. Ik raakte geïnteresseerd in de orthopedie en zocht veel informatie over het vak op internet. Daar las ik over osseointegratie. Dit is een techniek waarbij de beenprothese aan een metalen pen direct wordt bevestigd in het bot van de stomp. Je hebt dan geen prothesekoker meer nodig. Ik besprak het onderwerp met mijn revalidatiearts, maar hij hield de boot af. Toen heb ik zelf gebeld met professor Arendzen in Leiden en binnen 14 dagen zat ik op het spreekuur.

Een maand later werd fase 1 van de ingreep uitgevoerd: het plaatsen van de metalen pen in het bot van mijn stomp. Na deze ingreep kon ik al snel weer mijn prothese met koker aan. Na een half jaar volgde fase 2: het maken van een gaatje in de huid, de stoma, en het vastschroeven van het verbindingsdeel aan de pen in het bot.

Na een zware revalidatie, met veel training en geduld, loop ik nu weer gewoon. Ik kan dus ook weer werken en besloot iets te doen met mijn belangstelling voor de orthopedie. Ik solliciteerde en kon aan de slag bij OIM Orthopedie. Daarnaast geef ik lezingen aan studenten en houd ik een Facebookpagina bij over osseointegratie. Ik hoop dat er meer bekendheid komt over osseointegratie en dat men ziet dat het niet eng is, maar erg handig en gebruiksvriendelijk.