Wees jezelf en laat jezelf zien - Nanda Buikema-Stuut is fotomodel
Nanda Buikema-Stuut werd 38 jaar geleden geboren, zonder rechterbekken en rechterbeen. Een grote schok voor Nanda’s ouders, maar ondanks die schok, besloten ze dat Nanda ‘gewoon’ zou moeten kunnen lopen. En dus kreeg Nanda al snel haar eerste prothese.
Zoveel mogelijk meedoen
Nanda: “Daar krijg je dan als kind veel vragen over van andere kinderen. Maar ik deed zo veel mogelijk mee met alles. Dat doe ik nog steeds trouwens. Wel op mijn eigen manier natuurlijk. Ik kon bijvoorbeeld niet rennen of klimmen, maar rolschaatsen deed ik wel en ik zat op turnen. Vooral mijn moeder vond dat wel spannend. Die wil me nog steeds veel te veel beschermen. Dan wil ze bijvoorbeeld allerlei dingen voor mij doen hier in huis”, lacht Nanda. “Maar dat is echt niet nodig. Mijn man en ik verdelen de taken met elkaar en dat gaat prima. Ik doe de dingen misschien iets langzamer, maar ik kan het wel.”
Onzeker
Nanda lijdt ook aan epilepsie, of eigenlijk leed, want in 2021 werd de bron van haar epilepsie operatief verwijderd. Het maakte dat Nanda als kind vaak niet naar school kon en uiteindelijk naar het speciaal onderwijs ging. “Vooral vanaf het voortgezet onderwijs vond ik dat moeilijk”, vertelt Nanda. “Ondanks mijn prothese moest ik toch steeds vaker gebruik maken van mijn rolstoel. Doordat mijn bekken ontbreekt, kreeg ik steeds meer rugklachten. Door die rolstoel voelde ik me anders dan de andere leerlingen en ik werd gepest. Ik werd onzeker en kreeg steeds minder zelfvertrouwen.”
Aanstaren
Die onzekerheid weerhield Nanda ervan om te gaan zwemmen. “Dat durfde ik echt niet”, zegt Nanda. “Dat iedereen dan je prothese ziet liggen en je aanstaart. Dat aanstaren vind ik nog steeds vreselijk. Van kinderen begrijp ik het wel maar als volwassenen dat doen, denk ik: ‘vraag gewoon wat er met mij is, in plaats van me alleen maar aan te staren’”.
Zwemmen
Een paar jaar geleden, zette Nanda zich over haar onzekerheid heen. “Ik ga nu gewoon naar het zwembad om te zwemmen. Dat zou ik eigenlijk meer moeten doen”, voegt ze eraan toe. “Mijn rugklachten blijven toenemen en ik kan dus steeds minder wandelen. Zwemmen is dan een mooi alternatief om te bewegen.”
Fotoshoots
Maar Nanda doet inmiddels meer dan zich laten zien in het zwembad. Sinds begin 2023 doet ze regelmatig mee aan fotoshoots, vóór de camera, als model. Met prothese, zonder prothese en zelfs voor lingeriefoto’s draait Nanda haar hand niet meer om. Nanda: “Dat doe ik voor mijzelf maar ook om anderen te inspireren. Om te laten zien dat het niet nodig is om je te schamen als je een beetje anders bent. De begeleiders van de shoot vinden het soms spannender dan ik”, zegt Nanda. “Laatst moest ik bijvoorbeeld voor een shoot trampolinespringen. Toen vond degene die de shoot begeleidde, dat ik dat ik dat beter niet kon doen. Maar ik wil liever zelf ontdekken of het kan of niet. Ik heb het wel gedaan hoor”, voegt ze er lachend aan toe.
Fotografie: Henk de Jonge & SpiekArtistiek
Trots
“Ik heb echt veel meer zelfvertrouwen gekregen door deze fotoshoots. Ik durf mezelf nu te laten zien. Sinds kort heb ik een prothese waarmee ik op hakken kan lopen. Dat is iets wat ik altijd heel graag wilde, maar niet kon.” Nanda ritst haar lange zwarte laarzen open en laat zien dat ze de enkel van haar prothese kan verstellen naar ‘standje hak’. “Je moet er wel aan denken dat het scharnier terugzet als je de hakken uittrekt, want anders val je”, voegt ze er lachend aan toe.
“Ik ben echt wel trots op mezelf, op de dingen die ik nu doe en durf.” Die trots wordt gedeeld door haar orthopedisch adviseur van OIM Orthopedie Henk Zijlstra, bij wie Nanda al sinds haar vierde jaar cliënt is. Henk: “Heel mooi dat Nanda deze uitdaging is aangegaan en zich daardoor zo zelfverzekerd voelt. Ze is wat mij betreft echt een inspiratie voor anderen.”
Boek
Op 14 oktober 2023 kwam een boek uit, waarin ook foto’s van Nanda staan: ‘Fotowoordelogie’ is een combinatie van poëtische teksten en artistieke foto’s van modellen. “Echt heel leuk om in dit boek te staan”, zegt Nanda. En als ik dat kan, kan iedereen het. Dat is wat ik mensen wil laten zien. Heb geen schaamte, probeer gewoon over drempels te stappen. Wees jezelf en laat jezelf zien. Ik probeer eigenlijk altijd alles. En soms lukt iets dan niet, maar dan heb ik het wel geprobeerd en kan ik daarna ook accepteren dat het niet kan.”