Reitze Bok – Sporten wint het van ongemak Reitze Bok – Sporten wint het van ongemak

Klantverhalen

Reitze Bok – Sporten wint het van ongemak

Reitze Bok (45) is fanatiek zwemmer, wielrenner en hardloper. Tijdens een motorongeluk in 1999 verliest hij zijn linker onderbeen. Kort na zijn amputatie begint hij alweer met zwemmen. De sport die hij voor zijn ongeluk op hoog niveau beoefende. Iedere week traint hij tussen de valide zwemmers bij zijn vertrouwde zwemclub. Eerst wat onwennig, maar zijn wens om weer lekker te sporten wint het van het aanvankelijke ongemak.

Weet wat er kan

Wat allemaal mogelijk is op sportief gebied, moet Reitze zelf ontdekken. Hij is onder de indruk van filmpjes op internet van sporters met een amputatie. Zijn doorzettingsvermogen en vindingrijkheid brengen hem steeds verder. “Ik wist niet wat er allemaal kon en ben zelf op onderzoek uit gegaan. Revalidatieartsen wezen me vooral op dingen die ik niet meer zou kunnen. Daar wilde ik me niet bij neerleggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende sporters die laten zien wat allemaal mogelijk is. Weten wat er kan is enorm belangrijk.”

Doorzetten

In 2007 pakt Reitze ook het fietsen weer op. Hij maakt van een proefkoker zelf een provisorische fietsprothese en stapt voor het eerst weer op zijn mountainbike. “Die eerste rit was een drama. Het fietste voor geen meter en ik viel zelfs een paar keer van mijn fiets af.” Toch smaakt het fietsen naar meer en zet Reitze door. Hij bespreekt zijn wensen met zijn orthopedisch instrumentmaker die een professionele fietsprothese voor hem maakt. Het is het begin van vele trainingsuurtjes en uitdagende wielerwedstrijden in binnen- en buitenland. Daarnaast blijft Reitze actief zwemmen. Zijn instrumentmaker maakt ook een zwemoplossing voor hem. Met de flipper aan zijn prothese kan hij zijn bovenbeen beter trainen.

 De vrijheid voelen

In 2012 maakt Reitze kennis met hardlopen. Met een speciale hardloopprothese, een blade, rent hij zijn rondjes op de atletiekbaan in Hoorn. “Dat rennen over zo’n atletiekbaan bleek niets voor mij. Al snel zocht ik het bos op of de verharde weg om hard te lopen. Heerlijk in de natuur en genieten van het gevoel van vrijheid.”

Rustig opbouwen

Reitze doet vervolgens mee aan zijn eerste triatlon: afwisselend zwemmen, fietsen en hardlopen. “Dat was enorm zwaar, vooral het hardlopen. Maar ik bleef doorzetten. En goed naar mijn lichaam luisteren. Soms moest ik een training missen, omdat ik een wondje had aan mijn stomp. Daar nam ik dan echt de tijd voor, om erger te voorkomen. Het grootste risico is dat je veel te snel wilt. Het is belangrijk om rustig op te bouwen. Je moet je lichaam echt de tijd geven om te wennen aan het sporten met een prothese. Want je stomp gaat hoe dan ook veranderen. Zoek naast een goede instrumentmaker die met je meedenkt ook een fysio of andere begeleider in de buurt die je kan begeleiden bij het sporten. Weet wat er kan. Je kunt zoveel meer dan je denkt!”