Ook jonge mensen zijn soms aangewezen op steunkousen Ook jonge mensen zijn soms aangewezen op steunkousen

Ook jonge mensen zijn soms aangewezen op steunkousen

10 november 2017

Leeuwarden – Vanaf 2 november 2017 is bij OIM Orthopedie in Leeuwarden elke donderdag een inloopochtend voor contactloze aanmetingen van therapeutisch elastische steunkousen met de allernieuwste LEXpert van BSN Medical. Ideaal voor gebruikers die vol in het leven staan. Omdat het aanmeten slechts acht minuten duurt, is er extra tijd voor lifestyle coaching.

Jonge steunkousgebruikers
Als je aan steunkousen denkt, dan ga je er al snel vanuit dat de gebruiker op leeftijd is. Dat hoeft helemaal niet. Er is ook een groep jongere gebruikers die baat heeft bij dergelijke ondersteuning. Janet Schepers (45, bankmedewerkster) is een van hen. Ze lijdt aan lipoedeem en lymfoedeem; pijnlijke ophopingen van vet en vocht in armen en benen die er zelfs voor kunnen zorgen dat iemand op termijn niet meer kan lopen. Door het dragen van steunkousen, armkousen en handschoenen houdt Janet de omvang van haar armen en benen stabiel.

Vol in het leven
Janet ervaart weinig beperkingen in haar leven, al helpt het waarschijnlijk dat ze geen klager is. 'Ik kan fulltime werken en de pijn valt mee. Ik heb mijn lichaam goed in de smiezen.' Begeleiding is wel essentieel, vindt Janet. 'De consulenten denken met je mee over hoe je je leven inricht, wanneer je je kousen draagt en zelfs over voeding en slaap.' Elk jaar heeft Janet nieuwe elastische kousen nodig, dit jaar kreeg ze die voor het eerst aangemeten met de LEXpert.

Hoe werkt het?
De LEXpert bestaat uit twee heup-hoge pilaren waar je tussen gaat staan. Met infraroodstralen worden de maten van je lichaam contactloos opgemeten. Het apparaat is gekoppeld aan de productcatalogus en het bestelsysteem: zo kan er direct een product gekozen worden in uiteenlopende kleuren en prints. Janet: 'Batik en paars kies ik voor mijn armen en handen, zwart voor mijn benen. Als ik een jurk of rok draag, hoef ik dus geen panty aan.'

Onbekendheid lip- en lymfoedeem
Er is nog veel onbekendheid omtrent lipoedeem en lymfoedeem. 'Zelfs huisartsen herkennen het soms niet. Dan krijgt een patiënt met pijnlijke en opgezette benen en armen het advies om eerst maar eens af te vallen of te sporten. Terwijl dat bij deze aandoeningen amper effect heeft en juist snel gehandeld moet worden om de schade te beperken', aldus Janet. Het is volgens haar zaak dat er meer aandacht komt voor dergelijke aandoeningen en dat het dragen van compressiematerialen uit de taboesfeer komt.

Verbeteren van comfort
OIM Orthopedie is de snelste in de markt als het gaat om de levering van steunkousen. Met de LEXpert heeft OIM Orthopedie nu ook de snelste aanmeetmethode in huis. Door de contactloze 3D-technologie zijn de steunkousen perfect op maat gemeten. Het verbeteren van comfort voor mensen met vaatproblemen, trombose, beenklachten, oedeem en spataderen is al jaren speerpunt van OIM Orthopedie. Senior Adviseur Therapeutische Elastische Kousen Linda Smit is in dat kader bezig met het verbinden van huisartsen, thuiszorgorganisaties en andere zorgprofessionals.

Over OIM Orthopedie
OIM Orthopedie is een toonaangevend orthopedisch bedrijf dat sinds 1981 is uitgegroeid tot ruim 400 medewerkers die werken op 29 eigen vestigingen en meer dan 90 spreekuurlocaties door heel Nederland. Ze ontwikkelen innovatieve en kwalitatief hoogstaande maatwerkproducten en diensten, zoals prothesen, orthesen, orthopedisch schoeisel, compressiezorg en podotherapie. Hiermee helpen ze klanten om binnen hun mogelijkheden zo actief mogelijk deel te nemen aan de maatschappij.