Slijtage van de knie Slijtage van de knie

Slijtage van de knie

Pijn in de knie komt vaak voor. Onze knieën dragen ons volledige lichaamsgewicht. Niet zo vreemd dus dat de knie gevoelig is voor klachten. Veel knieklachten ontstaan bij het sporten. Soms worden knieën dik na een zware sportprestatie of ze 'kraken' tijdens het bewegen.

Kenmerken en symptomen

  • pijn aan de voorkant, binnenkant of buitenkant van je knie;
  • vooral pijn bij lopen, traplopen en lang staan;
  • fietsen geeft meestal minder klachten.

De pijn wordt niet veroorzaakt door het kraakbeen zelf of het onderliggende bot. De pijn wordt veroorzaakt door kleine stukjes kraakbeen die losraken van het gewrichtsoppervlak en in het gewrichtskapsel een irritatie ofwel ontsteking veroorzaken.

In het beginstadium heb je dan ook niet tijdens de inspanning pijn, maar meestal enkele uren daarna. In een vergevorderd stadium is de pijn de hele dag door aanwezig en meestal 's morgens het ergst. Dit noemt men startpijn. Na 10 minuten beweging worden de pijnklachten dan weer minder.

Oorzaken

  • overbelasting;
  • sporten;
  • ouderdom (artrose ofwel slijtage);
  • overgewicht;
  • verkeerde voetstand.

Het kniegewricht is een ingewikkeld gewricht, beweeglijk maar niet zo stabiel. De knie schakelt tussen het bovenbeen en onderbeen. Bij elke kniebeweging zijn bovenbeen, onderbeen en knieschijf en een aantal spieren en banden betrokken. Voeten kunnen je knieën beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer een voet bij het lopen naar binnen zakt en tegelijkertijd het onderbeen één kant meedraait. Bij dit looppatroon zullen knieschijf en kniebanden zwaarder worden belast. Ook platvoeten in verkeerd schoeisel met slechte zolen kunnen knieklachten geven.

Behandeling

Raadpleeg bij ernstige klachten altijd je huisarts. Onze podotherapeut of orthopedisch adviseur kijkt tijdens een voet- en knieonderzoek wat de oorzaak van je klachten is. Deze kunnen voorkomen uit een afwijkende voetstand of het verkeerd neerzetten van de voet tijdens het lopen. Een corrigerend orthopedisch voetbed of een aanpassing aan de schoen kunnen dit verbeteren. Eventueel aangevuld met een kniebrace. Voor een optimaal resultaat werken de podotherapeut en orthopedisch schoenmaker vaak samen met een fysiotherapeut en/of manueel therapeut.