John Brandsen John Brandsen

John Brandsen

John Brandsen werkt sinds 2017 als siliconenprothesemaker bij OIM Orthopedie. In zijn werkplaats in Zwolle maakt hij samen met een aantal collega’s mooie, levensechte prothesen. John en zijn collega’s maken voornamelijk hand- en vingerprothesen. Een heel specialistisch, uniek vak, waarbij elke prothese op maat wordt gemaakt, met de juiste huidskleur en met alle kenmerken van de drager van de prothese.

Colombia

In het najaar van 2024 verbleef John een aantal weken in Colombia, waar hij lokale prothesemakers de fijne kneepjes van het siliconenprothesen maken leerde. Of eigenlijk een andere manier om siliconenprothesen te maken. “Want”, vertelt John. “Ze maakten al hele mooie prothesen, maar het proces duurde veel te lang en de protheses waren totaal niet duurzaam”.

Pum

John ging naar Colombia op initiatief van Pum. Pum is een organisatie die het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden helpt met experts op diverse vakgebieden. Altijd met de bedoeling om de lokale bevolking zelf expert te maken.

Mascapacidad

John kwam terecht bij het bedrijf Mascapacidad in Medellin, de tweede stad van Colombia. John: “Mascapacidad lijkt wel een beetje op het bedrijf waar ik ooit als siliconeneprothesemaker begonnen ben. De eigenaar kwam uit de theaterwereld en was enige tijd geleden dit bedrijf begonnen. Er werkten inmiddels 12 mensen. En zoals gezegd maakten ze hele mooie protheses, maar het proces was heel bewerkelijk. Ze maakten eigenlijk een transparante siliconen hoes die ze dan vervolgens van binnen verfden, de prothese was totaal niet functioneel en ging ook heel snel weer kapot.”

 

Functionelere prothese

John ging met hen aan de slag met de methode die de siliconenafdeling van OIM in Zwolle hanteert. Met siliconen die van tevoren op kleur worden gebracht, waarna de prothese laag voor laag wordt opgebouwd, rondom een geraamte van ijzerdraad. Op die manier is de hand stevig en kan  in een bepaalde stand worden gezet. John: “Het mooie is dat ik het soort ijzerdraad dan weer van hen heb afgekeken, dat werkte veel beter dan het draad dat wij gebruikten. Met onze methode konden zijn het productieproces met dagen verkorten, de prothese is functioneler en gaat veel langer mee. Het was af en toe best een beetje behelpen. Want behalve dat het lastig was om siliconen in te kopen is het in Colombia eigenlijk te warm om siliconen goed te kunnen verwerken. En als wals voor de siliconen gebruikten we een pastamachine”, lacht John. “Ik heb samen met de prothesemakers van Mascapacidad cliënten gezien en we hebben een siliconen duimprothese afgeleverd, gemaakt volgens het nieuwe proces.”

 

Grote contrasten

In de weken die John doorbracht in Colombia leerde hij ook veel over het  land, de mensen en de gebruiken. Vooral de grote contrasten vond hij opvallend. Van straten vol met zwervers, tot wijken met hele grote huizen met soms wel 4 of 5 badkamers. John: “Medellin is een hele moderne stand, met veel respect voor LHBTI rechten en veel aandacht voor milieu, maar tegelijkertijd is er ook grote armoede. En het is een hele toeristische stad, vol allerlei kleine musea en heel veel beelden van de kunstenaar Botero. De bevolking probeert op allerlei manieren geld te verdienen aan de toeristen. Overal zijn straatoptredens en als je staat te wachten bij een stoplicht komt er altijd wel iemand een goocheltrucje of iets anders voor je doen, waar je dan voor moet betalen.”

 

Gastvrij en vriendelijk

Ook de gastvrijheid en vriendelijkheid is iets wat John zal bijblijven. “Ik werd overal mee naartoe genomen en mocht zelf nergens voor betalen van mijn gastheer. En heel bijzonder: ze beginnen elke werkdag met een omhelzing met alle collega’s en zo sluiten ze dag ook af.

Ik vond het een voorrecht om OIM Orthopedie en mijn vak van het maken van siliconenprotheses aan de mensen daar te kunnen laten zien én ik heb nieuwe kennis en ervaringen weer mee teruggenomen”