Zijwaartse bocht wervelkolom Zijwaartse bocht wervelkolom

Zijwaartse bocht wervelkolom

Een blijvende zijwaartse verkromming van de wervelkolom wordt ook wel scoliose genoemd. De afwijking kan verschillende oorzaken hebben. Een aangeboren verkromming geeft meestal geen klachten. Als de bocht meer dan 10 graden is, spreken we van scoliose.

Kenmerken en symptomen

  • de ene schouder is hoger dan de andere
  • bij vooroverbuigen zie je een bolling aan één kant van de rug
  • het ene been is korter dan het andere
  • de heupen zijn scheef
  • het hoofd staat vaak scheef

Oorzaken

Vitaminegebrek (rachitis) en andere (vaak onbekende) oorzaken kunnen leiden tot verkromming. Rugpijn en verergering van de verkromming kenmerken het ziektebeeld. Inwendige organen (longen en hart) kunnen door de scoliose bekneld raken. Een tekort aan vitamine D met rachitis als gevolg komt in ons land vrijwel niet voor.

Behandeling

Bij een scoliose van minder dan 20 graden volstaat vaak een oefentherapie om de lichaamshouding te verbeteren en de rugspieren te leren aanspannen. Deze behandeling voorkomt een verergering van scoliose.

Bij een scoliose tussen de 20 en 40 graden kan een scoliosebrace of korset helpen. Bij pubers is een brace aan te bevelen, omdat de rug nog groeit en de verdraaiing nog kan verergeren. Een brace geeft tegenkracht aan de verkromming in de ruggengraat. Bij ernstige scoliose moet de brace dag en nacht gedragen worden. Bij volwassenen corrigeert een brace niet meer. Zij kunnen een korset dragen voor ondersteuning en verlichting van de pijn. Je huisarts kan je voor een brace of korset doorverwijzen naar een van onze orthopedisch adviseurs.

Bij een scoliose boven de 40 graden is een operatie nodig. Tijdens de ingreep wordt je wervelkolom weer voorzichtig in de juiste positie geduwd. De arts zet de gecorrigeerde stand vast met schroeven.