De huisarts beoordeelt, eventueel samen met een specialist uit het ziekenhuis, of het dragen van een orthese je lichamelijke klachten tijdens het bewegen kan oplossen of verbeteren.
Orthopedisch instrumentmakers zijn geregistreerde medische professionals. Alle orthopedisch instrumentmakers volgen een 4-jarige HBO-opleiding in alle aspecten van anatomie, fysiologie, biomechanica en het vervaardigen en toepassen van orthesen.
De werking van een orthese verschilt per type orthese. Het doel van een orthese kan zijn: ondersteunen, corrigeren of stabiliseren van of aanpassen aan het lichaamsdeel.
Wij leveren orthesen van verschillende merken, zoals Basko, Bauerfeind, Otto Bock, Thuasne en dergelijke. Ook kan het zijn dat je orthese op maat gemaakt wordt. Deze maken wij zelf.
Er is geen verschil in kwaliteit tussen een maatwerkorthese en een confectieorthese. Wanneer je maat te veel afwijkt van de standaard confectiemaat of wanneer de werking van een confectieorthese niet voldoet voor je klacht, dan maken we speciaal op jouw maat een maatwerkorthese.
Om een orthese te laten aanmeten heb je een verwijsbrief van je specialist nodig waar je medische indicatie (je klachten of aandoening) op staat vermeld. Neem daarnaast je zorgverzekeringspasje mee.
Of je voor vergoeding in aanmerking is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Vraag je adviseur van OIM Orthopedie of neem rechtstreeks contact op met je zorgverzekeraar.
Een nieuwe orthese voelt vaak steviger aan dan je vorige orthese, omdat het materiaal nog wat stug is. Na verloop van tijd wordt je orthese soepeler door het gebruik. Vooral met een orthese van leer is dit het geval. Ook kan de stand van de orthese ten opzichte van je vorige orthese aangepast zijn, om de werking te verbeteren. Hier moet je lichaam even aan wennen. Als je orthese pijn doet of drukplekken geeft, maak dan een afspraak met ons.
Een drukplek is een rode plek die na het uit doen van de orthese nog een flinke tijd (> 30 min.) rood blijft. Het is mogelijk dat drukplekken op je kuit, voet of hak ontstaan. Het dragen van een kniekous kan dan helpen. Controleer of je sok goed glad is gestreken tijdens het aan doen van je orthese. Als deze dubbel zit kan dit druk uitoefenen en een drukplek geven. Het kan ook zijn dat je enkel dunner of dikker is geworden of dat de spanning in je kuit is toegenomen. Heb je ondanks deze maatregel nog steeds last van een drukplek, maak dan een afspraak met ons.
In de meeste gevallen is het NIET de bedoeling je orthese 's nachts te dragen. Je orthese ondersteunt juist tijdens het bewegen overdag en werkt 's nachts niet. 's Nachts zit je orthese alleen maar in de weg. In sommige gevallen is je orthese juist WEL voor de nacht bedoeld, om rek en spanning op je spieren te zetten. Of juist het gewricht te stabiliseren en rust en ontspanning in een gewricht te creëren. Je orthopedisch adviseur of arts vertelt je hier meer over.
Je orthese werkt alleen als je deze draagt, dus het is verstandig je orthese ook tijdens de vakantie te dragen. Als het erg warm is kun je de orthese vaker afdoen om te luchten.
De orthese heeft geen speciaal onderhoud nodig. Regelmatig schoonmaken met een vochtige doek met wat schoonmaakmiddel is voldoende. Het gebruik van oplosmiddelen is niet toegestaan. Gebruik dus géén aceton, wasbenzine, spiritus of iets dergelijks.
Nee, was een stoffen korset of orthese in een handwarm handwasje en wat mild wasmiddel. Rol het korset of de orthese na het wassen in een handdoek, zodat het overtollige vocht eruit wordt gedrukt. Laat het korset of de orthese liggend drogen. Wij raden het gebruik van wasverzachter ten strengste af.
Een behandeling met een redressiehelm stoppen we altijd in overleg met de behandelend arts. Dit kan als het helmpje te klein wordt en er geen correctie meer optreedt, als de groei bij oudere baby's is gestopt of als ouders tevreden zijn met het resultaat.
De beste leeftijd om te beginnen is 4 tot 7 maanden, maar tot 14 maanden kan gestart worden met redressietherapie. Hoe jonger de behandeling begint, hoe beter de resultaten meestal zijn.