Functioneel Elektrostimulatie Systeem
Wat is FES systeem?
FES staat voor Functionele Elektro Stimulatie. Het is een systeem dat de zenuw van je onderbeen stimuleert zodat je voorvoet opgetild wordt bij het lopen. Normaal gesproken sturen je hersenen elektrische signalen vanuit het centraal zenuwstelsel naar je spieren zodat je lichaam weet hoe het moet bewegen. Wordt deze aansturing verstoord, bijvoorbeeld door een ziekte, dan krijgen je spieren geen signalen meer. Hierdoor kan lopen een hele opgave worden. FES kan dan gebruikt worden om de natuurlijke elektrische signalen te vervangen.
Met welke klachten een FES systeem?
Een FES systeem kan een goed hulpmiddel zijn bij een klapvoet en bij een verlamde of licht spastische voet als gevolg van een neurologische aandoening zoals een herseninfarct, CP of MS. De FESS stuurt alleen de spieren aan. Heeft u ook voetklachten dan worden die met een FESS niet opgelost en zal u naast een FESS ook steunzolen of aangepaste schoenen nodig hebben.
Eerst moet getest worden of de zenuwbaan nog intact is en de spier nog goed aangestuurd kan worden. Dit gebeurt tijdens uw eerste afspraak met ons.
Een voordeel van een FES Systeem is dat er alleen een elektrode band boven aan de kuit aanwezig is die zorgt voor een aansturing van de voet. Dus geen hard stijf kunststof dat de enkel en de voet omsluit en vastzet zoals dat bij reguliere enkel voet orthesen het geval is. Naast dat dit veel gemak geeft bij het kiezen van schoenen blijven het enkelgewricht en de spieren in beweging en dat kan een positieve invloed hebben op de doorbloeding en de afvoer van vocht in het onderbeen.
FES van eerste afspraak tot gebruik
- U wordt door de medisch specialist doorverwezen voor een voetheffers orthese.
- U maakt een afspraak bij OIM Orthopedie. Dat kan telefonisch bij de vestiging die het dichtst bij u in de buurt is. Of via Plan een afspraak.
- U geeft in beide gevallen aan dat u graag naar een “FES” adviseur wilt.
- De FES adviseur doet een intake en test of een FES systeem voor u mogelijk is en welk systeem het beste bij u past. Meestal gebeurt dit samen met een fysiotherapeut van het ziekenhuis of revalidatiekliniek.
- Wanneer een FES goed lijkt te werken is het mogelijk om deze voor een periode te huren om thuis uit te proberen hoe de FES in de dagelijkse praktijk werkt.
- Tijdens de testperiode houdt u een dagboek bij, zodat u samen met de adviseur na afloop van de testperiode goed kunt beoordelen of de FESS werkt voor u.
- Na een positieve testperiode kan het hulpmiddel aangevraagd worden bij de Zorgverzekeraar. Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de FESS niet.
- Product wordt of vergoed of zelf bekostigd.
Welke systemen gebruiken we?
- ALFESS
Op de website van Basko kunt u alle informatie over de ALFESS lezen. - De Bioness L100GO
Meer informatie. - De Bioness L300GO (FES)
Meer informatie. - De Bioness L300go + dijbeen module
Informatie volgt.
Wanneer is een FES niet geschikt?
Heeft u implantaten en/of carcinomen in uw been, dan is het niet mogelijk een FES systeem te gebruiken. Heeft u een beenbreuk of ontwrichting in het been, dan kan het gebruik van de FESS tijdelijk gestopt worden als beweging van het been afgeraden wordt. Ook raden wij een FES systeem af voor zwangere vrouwen, omdat de lange termijn gevolgen niet duidelijk zijn. Mensen met een pacemaker en/of defibrillator mogen alleen met een FES systeem lopen onder toezicht en na toestemming van hun behandelend arts. De elektrische lading kan effect hebben op een (over)gevoelige huid.
Wordt een FES systeem vergoed door de zorgverzekeraar?
Een FES wordt niet standaard vergoed, per casus kan gekeken worden of er een speciale aanvraag gedaan kan worden. Als deze wordt afgewezen, komen de kosten voor uw eigen rekening.
Wat kost een FES systeem?
De kosten voor een Alfess liggen rond de 3.500 euro. De Bioness L300 kost rond de 5.500 euro. Beide prijzen zijn exclusief eventuele accessoires en inclusief BTW en de contactmomenten (o.a. afstellen en controles) met OIM Orthopedie.
Bij OIM Orthopedie kunt u het FES systeem eerst een periode huren om te proberen of het iets voor u is. Als u na deze huurperiode overgaat tot aanschaf van een FES systeem, worden de huurkosten in mindering gebracht op de aanschafprijs.
Hoe lang kan ik een FES huren?
Voor de huur van een FES Systeem zijn wij afhankelijk van de beschikbaarheid van huur units bij de leverancier, hierdoor kan het soms voor komen dat het wat langer duurt voordat een huur periode in kan gaan. Ook kunnen de huurtermijnen wisselen per systeem. (Bioness 4 weken, Alfess 3 weken)
Wat zijn de kosten van huren?
Voor de verhuurperiode rekenen wij 350 euro, voor de gehele huurperiode. Deze prijs is opgebouwd uit de kosten voor de huur van de FES van de leverancier, de intake, het afstellen van de FES, contactmomenten tijdens de huurperiode en de reiniging van het product.
Bij welke vestiging van OIM Orthopedie kan ik terecht voor een FES?
- OIM Haren, Telefoon: 050 534 3014
- OIM Amsterdam, Telefoon: 020 589 1050
- OIM Nijmegen, Telefoon: 088 812 8000