Armprothesen
Een armprothese, wat is dat?
Een armprothese of kunstarm is een op maat gemaakt hulpmiddel dat (een deel van) je arm vervangt. Dit kan zijn na een amputatie, maar het kan ook zijn dat je bent geboren zonder arm of dat je arm niet is volgroeid (congenitaal defect van de bovenste extremiteit). Een prothesearm bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk van het amputatieniveau van je arm, jouw wensen en de mogelijkheden.
- een bandage: het ophangmechanisme voor een bovenarmprothese of voor de mechanische besturing van je elleboog of hand;
- ophanging: stompkoker of fitting waarin je stomp komt;
- schouderscharnier;
- elleboogscharnier;
- polsrotatormechanisme;
- een verbindingsdeel van de stompkoker met de hand: een harde afwerkkoker of een buissysteem met een zachte schuimhoes er omheen;
- hand of haak.
Er zijn verschillende manieren waarop een armprothese aan je lichaam vastgemaakt kan worden. Bijvoorbeeld met een schouderbandage, een siliconenhoes (liner) met klik- of touwtjessysteem, of een vacuümsysteem.
Wel of geen armprothese?
Soms denken mensen dat ze met een armprothese zomaar weer alles kunnen. Het gebruiken van je armprothese vraagt echter in sommige gevallen veel doorzettingsvermogen en discipline. Je moet in staat zijn een bepaalde prestatie te leveren, veel te oefenen en de adviezen van je medisch team op te kunnen volgen. Een goede voorbereiding is van groot belang voor het slagen van je uiteindelijke armprothese. We starten met het maken van je eerste armprothese als je arts, ergotherapeut en orthopedisch adviseur hebben aangegeven dat je stomp voldoende is gevormd voor het dragen van een armprothese.
Wat kan ik doen met een armprothese?
Veel factoren spelen een rol bij het functioneringsniveau dat je met een armprothese kunt behalen. Voor sommigen is het al een hele prestatie de hele dag het gewicht van een eenvoudige cosmetische armprothese te kunnen dragen. Anderen kunnen met de armprothese voorwerpen grijpen of hun prothesearm gebruiken bij werkzaamheden, bijvoorbeeld op een boerderij. Vergelijk jezelf niet teveel met lotgenoten: iedereen die met een prothese leeft, levert op zijn eigen wijze een prestatie! Lees ook de verhalen van onze klanten Giel Baaij en Ingrid Schröder.