Kimberly Alkemade - behaalt als parasprinter brons
Wie naar de paralympische spelen in Tokyo heeft gekeken, weet wie Kimberly Alkemade is. Als parasprinter mocht zij Nederland vertegenwoordigen op de 100 meter en 200 meter. Met een bronzen plak keerde zij huiswaarts en haar orthopedisch adviseur Gijs van Gent kan niet trotser zijn.
Sinds september vorig jaar komt Kimberly Alkemade bij orthopedisch adviseur Gijs van Gent bij OIM Orthopedie Nijmegen om haar dagelijkse prothese en blade voor het hardlopen aan te laten meten. Voor Gijs waren de wedstrijddagen van Kimberly op de paralympische spelen dan ook spannende dagen: “Alles waar we het afgelopen jaar aan hebben gewerkt, was op die momenten gericht! We wisten dat haar blade al een hele tijd goed en stabiel was maar toch ben je bang dat er ineens iets afbreekt ofzo.”
Goede basis
De begeleiding van een topsporter is niet iets wat Gijs dagelijks doet. Reguliere klanten ziet hij een paar keer per jaar maar bij een topsporter is er veel meer nodig. Als er iets kapot gaat of niet lekker zit, moet er snel geschakeld worden. “Toch wijkt het proces van aanmeten en afstellen van een sportprothese niet eens zo af van dat van een dagelijkse prothese,” vertelt Gijs. “Als je dagelijkse prothese goed zit dan bouw je vanuit die combinatie verder aan een sportprothese. Daar zit geen ingewikkelde technologie achter. De basis moet goed zijn.”
Gevoel doorslaggevend
Het afgelopen jaar stond Gijs regelmatig op de atletiekbaan om te zien hoe de trainingen van Kimberly gaan. Bij de dagelijkse prothese training komt hij niet maar bij de trainingen met haar blade wel. “Om te zien of het goed is afgesteld, moet ze echt snelheid maken,” vertelt Gijs. “Dat gaat soms zo hard dat we het moeten filmen en terugkijken. Daarbij is het gevoel van Kimberly doorslaggevend. Zij moet aangeven hoe het voelt als ze loopt. Aan de hand daarvan verstel ik de hoogte of de onderdelen een stukje van links naar rechts. Zo komen we steeds preciezer tot een uitlijning die bij haar looppatroon past.”
Enorme drive
Behalve trots op haar sportsuccessen is Gijs vooral onder de indruk van Kimberly haar motivatie. De 31-jarige parasprinter en HBO beweegcoach vindt het belangrijk om een inspiratie te zijn voor mensen met een beperking die denken dat er niet meer zoveel kan. In 1998 verloor ze haar linkeronderbeen bij een busongeluk en toen ze na een tijdje begon met sporten werd ze mentaal en fysiek sterker en voelde ze zich fitter. “Ze heeft een enorme drive en dat zie je ook terug tijdens trainingen en zelfs tijdens onze controleafspraken. Ze weet heel goed wat ze wel en niet wil en ze gaat voor het hoogst haalbare. Het leuke van het feit dat ze bij OIM Orthopedie Nijmegen komt, is dat het revalidatietraject van Kimberly ooit hier in de Sint Maartenskliniek is begonnen,” vertelt Gijs.
Topprestatie
Niet alleen voor Kimberly maar ook voor Gijs waren de twee wedstrijddagen in Tokyo hartstikke spannend. “Het was voor haar de eerste keer dat ze meedeed aan de Olympische Spelen en haar trainingstijden waren zo goed dat ze ook nog kans maakte op een medaille. Natuurlijk moet je nog even op het juiste moment pieken en die druk zorgt ook weer voor spanning,” zeg Gijs. “Dat voelde ik zelfs vanaf de bank maar ze heeft zo goed gepresteerd. Ik ben hartstikke trots op hoe ze het gedaan heeft! Thuiskomen met een bronzen medaille is een topprestatie. Wat mij betreft gaan we de volgende keer voor goud!” En daar kijkt Kimberly naar uit: “Ik ben enorm blij met de support en aanpak van Gijs, graag vlieg ik samen met hem naar Goud in Parijs 2024!”